Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για την κλιματική αλλαγή γνωρίζετε.
Για τη συμβολή της παραγωγής και χρήσης της ενέργειας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μάλλον έχετε ακουστά. Η ουσία είναι ότι: το κλίμα αλλάζει, η γη ιδρώνει και οι κάτοικοί της, όλοι μας, πρέπει να κάνουμε κάτι γι΄αυτό.
Ας εγκαινιάσουμε λοιπόν μέσα από αυτή τη στήλη μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας δίνοντας μερικές απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας στα ίδια μας τα σπίτια.  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πιο λαμπερό κομμάτι του σπιτιού μας.... το φωτισμό του!

ü  Φροντίστε να κλείνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο του σπιτιού, ακόμα και αν πρόκειται να επιστρέψετε σ' αυτό μετά από λίγα λεπτά. Μία απλή κίνηση που μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια.
ü  Για γενικό φωτισμό προτιμήστε ένα χαμηλής έντασης φωτιστικό, και αυξήστε τοπικά την ένταση του φωτός στα σημεία που έχετε περισσότερη ανάγκη με χρήση τοπικών φωτιστικών.
ü  Βάψτε τους τοίχους σας με ανοικτά χρώματα, για να έχετε ένα φωτεινότερο εσωτερικό περιβάλλον.
ü  Εάν έχετε ακόμα κοινούς λαμπτήρες πυράκτωσης... αντικαταστήστε τους άμεσα. Θυμηθείτε ότι καταναλώνουν τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες φθορισμού που προσφέρουν τον ίδιο φωτισμό.
ü  Προτιμήστε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης (τους νέους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες που κυκλοφορούν στην αγορά). Μην σας αποθαρρύνει η τιμή τους, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα από τις κοινές λάμπες.
ü  Καθαρίζετε τακτικά, και προσεκτικά βέβαια, τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες, για να διατηρήσετε τη φωτεινότητά τους στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Οι συμβουλές αυτές, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν από τη στήλη αυτή στο μέλλον, μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα χωρίς να δυσχεράνουν στο ελάχιστο την καθημερινή σας ζωή. Μπείτε στο παιχνίδι! Ξεκινήστε από σήμερα!

Αλεξάνδρα Τσερεμέγκλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Load Counter