Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Δωρεάν φρούτα και λαχανικά θα διανέμονται στα σχολεία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία. Την απόφαση που έλαβε στις 19/11/2008 το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφους 586 έναντι 47 για την έγκριση 500 εκατομμυρίων ευρώ ανά σχολικό έτος προκειμένου να διανέμονται δωρεάν φρούτα στα σχολεία.

Εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα. Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά είναι παχύσαρκα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξάνεται κατά 400.000 κάθε έτος.

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν στην αρχή του σχολικού έτους 2009/2010.

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το υγιεινό διαιτολόγιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας καθώς και για τον περιορισμό του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας – όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2 – που εκδηλώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Καίρια πτυχή του υγιεινού διαιτολογίου είναι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών κατ’ άτομο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν επιτυγχάνουν το στόχο αυτό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα εμφανές στους νέους.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία. Όσοι τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά κατά την παιδική ηλικία εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο και ως ενήλικες. Όσοι τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά δεν αλλάζουν γενικά συνήθειες και, επιπλέον, μεταδίδουν τις συνήθειές τους στα παιδιά τους.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Από την άποψη αυτή, η δωρεάν διανομή των υγιεινών αυτών προϊόντων στα σχολεία μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Load Counter